Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Použití antioxidantů při výrobě bílých klobás
Richterová, Nikola ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá použitím antioxidantů při výrobě bílých klobás. Jako zástupce přírodních antioxidantů byly zvoleny dvě byliny (šalvěj lékařská a rozmarýn lékařský), jejichž účinky byly porovnány se syntetickým antioxidantem butylhydroxytoluenem. Práce dále pojednává o možnostech využití přístroje FoodScan 2 pro stanovení základních nutričních charakteristik ve vyrobených klobásách. Posuzován byl vliv přídavku antioxidantů zejména na senzorickou kvalitu a spotřebitelskou přijatelnost vyrobených bílých klobás. Byliny byly do klobás přidávány sušené, pomleté a ve formě připravených ethanolových extraktů. Zkoumán byl také vliv na oxidační poškození klobás při jejich skladování v chladu (4 °C) po dobu trvání pěti dní. Obsah bílkovin, tuku, vody a popela ve vzorcích klobás byl stanoven přístrojem FoodScan 2 a výsledné hodnoty byly porovnány s výsledky zjištěnými pomocí jednoduchých analytických metod. Ve vyrobených vzorcích klobás byl v den výroby a po pěti dnech skladování v chladu sledován metodou plynové chromatografie obsah lipidů, profil mastných kyselin a spektrofotometricky obsah látek reaktivních s kyselinou thiobarbiturovou. Dále byla u vzorků stanovena antioxidační aktivita. Vyrobené vzorky byly rovněž podrobeny mikrobiální kontrole. U připravených extraktů a butylhydroxytoluenu byla zkoumána antimikrobiální aktivita proti bakteriím Escherichia coli a Micrococcus luteus. Pro většinu hodnotitelů se byliny a extrakty z nich přidávané do masného výrobku jevily jako chutné a spotřebitelsky zajímavé. Za použití Kruskal-Wallisova testu byly mezi vzorky shledány statisticky významné rozdíly. Byliny prokazují ve vyrobených vzorcích srovnatelnou účinnost se syntetickým butylhydroxytoluenem a mohou být vhodnou alternativou k syntetickým potravinářským aditivům.
Obsahové látky rozmarýnu lékařského a jejich biologické účinky
Klížová, Aneta ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
UNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMAKOGNOZIE A FARMACEUTICKÉ BOTANIKY Název diplomové práce: OBSAHOVÉ LÁTKY ROZMARÝNU LÉKAŘSKÉHO A JEJICH BIOLOGICKÉ ÚČINKY Kandidát: Aneta Klížová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Diplomová práce 2021/2022, s. 89 Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis L.) patří do čeledi Lamiaceae. Jedná se o keřovitou, vždyzelenou vytrvalou rostlinu pocházející ze Středomoří. Z této rostliny jsou využívány dvě lékopisné drogy - listy a silice. Rozmarýn má široké využití. Používá se především jako koření v kuchyni. Díky jeho antioxidačním účinkům se používá jako konzervant potravin. Přidává se také do různých kosmetických přípravků, jako jsou mýdla, krémy, šampóny a parfémy. Rozmarýn a jeho složky (karnosol, kyselina karnosová a rozmarýnová a další) vykazují mnoho účinků, mezi které patří analgetické, antioxidační, protizánětlivé, antikancerogenní, antirevmatické, spasmolytické, antihepatotoxické, karminativní, aterosklerotické, choleretické, antidepresivní účinky a další. Působí také proti bakteriím a virům. Rozmarýn se hojně využívá jako tradiční léčivo, proto je zařazen do monografie EMA. Rozmarýnový extrakt nebo z něj izolované látky byly testovány v mnoha in vitro i in vivo studiích. Silice byly většinou analyzovány pomocí metody...
Ovlivnění vybraných fyziologických parametrů prostřednictvím definovaných čichových vjemů
Mažárová, Silvia ; Pánek, David (vedoucí práce) ; Vláčilová, Ivana (oponent)
Název: Ovlivnění vybraných fyziologických parametrů prostřednictvím definovaných čichových vjemů Cíle: Porovnat vliv aplikace inhibiční a stimulační vůně v průběhu 20minutové inhalace na vybrané fyziologické parametry. Práce se zabývá možným ovlivněním kardiovaskulárního aparátu a reaktibility neuromuskulárního aparátu při aromaterapii. Metody: Experimentu se zúčastnilo 10 probandů, 5 ženského a 5 mužského pohlaví. Jako vůni inhibiční jsme použili esenciální olej levandule úzkolisté (Lavandula angustifolia) a jako stimulační vůni jsme zvolili rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis). Námi sledované fyziologické parametry byly srdeční frekvence, krevní tlak, momentální emocionální stav pomocí Visual Analogue Mood Scale dle Sterna, výsledky testu dle Petrie a stoje na dvou vahách. Jako aplikační formu jsme si zvolili inhalaci. Sledované parametry se snímaly před začátkem aplikace vůně, po 10 a po 20 minutách aplikace a 20 minut po ukončení aplikace. Použili jsme metodu komparace. Porovnávali jsme hodnoty výsledků výše zmíněných testů a vyšetření před a po aplikaci jednotlivých odorantů pomocí statistické analýzy. Výsledky: Máme za to, že odoranty Lavandula angustifolia a Rosmarinus officinalis mají statisticky signifikantní vliv na kardiovaskulární parametry lidského organismu. Statisticky...
Ovlivnění vybraných fyziologických parametrů prostřednictvím definovaných čichových vjemů
Mažárová, Silvia ; Pánek, David (vedoucí práce) ; Vláčilová, Ivana (oponent)
Název: Ovlivnění vybraných fyziologických parametrů prostřednictvím definovaných čichových vjemů Cíle: Porovnat vliv aplikace inhibiční a stimulační vůně v průběhu 20minutové inhalace na vybrané fyziologické parametry. Práce se zabývá možným ovlivněním kardiovaskulárního aparátu a reaktibility neuromuskulárního aparátu při aromaterapii. Metody: Experimentu se zúčastnilo 10 probandů, 5 ženského a 5 mužského pohlaví. Jako vůni inhibiční jsme použili esenciální olej levandule úzkolisté (Lavandula angustifolia) a jako stimulační vůni jsme zvolili rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis). Námi sledované fyziologické parametry byly srdeční frekvence, krevní tlak, momentální emocionální stav pomocí Visual Analogue Mood Scale dle Sterna, výsledky testu dle Petrie a stoje na dvou vahách. Jako aplikační formu jsme si zvolili inhalaci. Sledované parametry se snímaly před začátkem aplikace vůně, po 10 a po 20 minutách aplikace a 20 minut po ukončení aplikace. Použili jsme metodu komparace. Porovnávali jsme hodnoty výsledků výše zmíněných testů a vyšetření před a po aplikaci jednotlivých odorantů pomocí statistické analýzy. Výsledky: Máme za to, že odoranty Lavandula angustifolia a Rosmarinus officinalis mají statisticky signifikantní vliv na kardiovaskulární parametry lidského organismu. Statisticky...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.